Over ons

Werkgroep ’72 is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie in Jakarta, Indonesië. Werkgroep ’72 ondersteunt lokale stichtingen (ofwel yayasans) en is aangesloten bij ANBI. De ondersteuning wordt geboden aan yayasans op het gebied van educatie, medisch, kinderen en ouderen.

In 1972 is op initiatief van een aantal expat partners een vrijwilligersorganisatie opgericht. Met deze organisatie hebben zij verschillende hulpverleningsprojecten opgestart in Jakarta en omgeving. Om te zorgen dat deze projecten bij terugkeer naar Nederland kon worden voortgezet, werd Werkgroep ’72 opgericht. Sinds die tijd is er altijd een enthousiaste groep vrijwilligers geweest om het werk voort te zetten.

Werkgroep ’72 wordt sinds de oprichting gerund door vrijwilligers en is dus volledig non-profit. Deze vrijwilligers zijn meestal Nederlanders die in Jakarta wonen of Indonesiërs die Nederlands spreken. De ondersteuning aan de yayasans wordt gegeven in de vorm van geld, kennis of simpelweg door met de handen aan de slag te gaan.

Benodigde hulpverlening veranderd door de jaren

Sinds de oprichting in 1973 is de vorm van hulpverlening sterk veranderd. Door nieuwe overheidsinitiatieven zijn sommige zaken gelukkig niet meer nodig, met name op het gebied van onderwijs en medische voorzieningen. Zo is er in 2014 een ziektekostenstelsel opgezet, de BPJS, dat voor veel Indonesiërs toegankelijk is. Helaas vallen niet alle medicatie en behandelingen binnen dit zorgstelsel. Ook kan niet iedereen zich hiervoor aanmelden, omdat veel inwoners geen geboorteakte hebben (vooral de lagere inkomens) en dus op papier ‘niet bestaan’.

Ook op het gebied van onderwijs is veel veranderd. In de beginjaren financieerde Werkgroep ’72 de kosten voor kinderen in het basisonderwijs. Tegenwoordig wordt veel lager- en middelbaar onderwijs door de overheid gefinancieerd. Maar helaas geldt ook hiervoor dat niet alle opleidingen worden vergoed en niet iedereen in aanmerking komt voor de toeslag.

Ondanks veel vooruitgang, is er nog genoeg hulp te bieden aan de inwoners van Jakarta!

Wil je samen met ons het verschil maken in Jakarta?

Bekijk hier de verschillende functies en stuur dan een berichtje via info@werkgroep72.org of het contactformulier. Wij kijken samen met jou welke functie het beste bij jouw past!

                                                       

Bestuur Werkgroep'72
Bestuur
Missie en visie
Beleidsplan
Jaarverslag
Agenda