Terugblik op 2020

2020, een jaar dat in de geschiedenisboeken terecht komt.

Nog met de heftige overstromingen in Jakarta op Nieuwjaarsdag in ons achterhoofd, klopte daar het volgende probleem aan de deur: Corona (COVID-19).                    

Corona is misschien wel het meest gegoogle-de woord in 2020. Momenteel beheerst het op welke manier dan ook ons leven. Bij de een meer dan bij de ander. Voor de lokale bevolking in Indonesië is dit niet anders. Vooral voor degenen in de armste lagen van de Indonesische samenleving komt de klap hard aan. ‘Social distancing’ of ‘work from home’ is niet vanzelfsprekend voor iedereen. En al helemaal niet als je in een dichtbevolkte kampung of tehuis woont. Of als je een dagarbeider bent en je van de een op de andere dag geen inkomsten meer hebt.

Noodhulp

Werkgroep’72 (WG’72) zag het aantal aanvragen met betrekking tot noodhulp het afgelopen jaar stijgen. Waar het kon, heeft WG’72 in de voedselvoorziening bijgedragen in de vorm van Sembako-pakketten. (zie hieronder meer uitleg hierover).

Helaas zagen ook wij onze inkomsten dalen. Geen fundraising evenementen meer zoals het Oranjebal, of WIC- en overige bazaars. Om die reden hebben we een sponsoractie geïnitieerd. Met het gedoneerde geld hebben we sembako-pakketten kunnen uitdelen. Daarnaast moesten we ook aandacht blijven hebben voor onze andere reguliere projecten. De Wereldbank heeft berekend dat de armoede in Indonesië flink gaat stijgen (na jaren van daling) en dat voor jongeren kennis en vaardigheden erg belangrijk gaan worden om aan werk te komen. Ook kwetsbare groepen (onder andere mensen met een beperking) komen in gedrang als er geen specifieke aandacht of beleid voor is. Komend jaar gaan we daarom ook veel aandacht besteden aan extra curriculaire scholing voor jongeren en medische projecten.

Deze afbeelding is een samenvatting van het jaarverslag. Klik hier om het beknopte jaarverslag te lezen.

Een Semba wat?

Sembako betekent eigenlijk niets anders dan een voedselpakket bestaande uit 9 basis ingrediënten om in de voedselbehoeften van de gemeenschap te voorzien. Het woord sembako komt van Sembilan (9 in het Indonesisch), bahan (ingrediënten) en pokok (essentieel). Alle afkortingen van deze woorden maken het woord SEMBAKO.   

De 9 essentiele basis ingrediënten zijn: rijst, suiker, groente&fruit, vlees&vis, olie/margarine, melk, eieren, zout en gas. Deze basisbehoeften zijn officieel geregeld in een Besluit van de Minister van Industrie en Handel.

De pakketten worden op feestdagen als Idul Fitri als kado gegeven en dienen in situaties als aardbevingen, overstromingen of corona als noodpakket.

Aangezien de noodaanvragen binnenstroomden, zijn we een sembako-eindejaarsactie gestart via GoFundMe. Deze actie liep van 21 november 2020 tot 21 maart 2021 en werd ondersteund door Ahold Delhaize en Super Indo. In totaal hebben we circa 200 miljoen IDR opgehaald. Daar bovenop doneerde Ahold Delhaize nog eens 100 miljoen IDR en Super Indo doneerde nog eens een extra 500 sembako-paketten. In totaal hebben we 2000 sembakko-pakketten kunnen onderverdelen aan de volgende 15 yayasans: